SAğlık Rehberİ

Çocukları Bulaşıcı Hastalıklarından Korumanın Yolları

Aşı
Aşı, bir hastalığın zayıflatılmış mikrobunun vücuda verilerek, bağışıklık sisteminin o hastalığa karşı direnç kazanmasıdır. Koruyucu aşılar enfeksiyonlardan korunmanın en önemli ve ekonomik yolu kabul edilir. Çocukluk çağı aşılarının ilkokula başlamadan önce tamamlanmış olması gerekir. Rutin aşılama programında önceden yer almayan suçiçeği ve Hepatit A aşıları artık zorunlu aşılar arasına girdi. Eskiden sadece 12. ayda yapılan suçiçeği aşısı, 4-6 yaş arasında ikinci doz olarak yineleniyor. İkinci dozun ilkokula başlarken yapılması gerekiyor. Ancak çocuk suçiçeği geçirmişse, ikinci doz uygulanmıyor.

El Yıkama Alışkanlığı Kazandırın
Mikroorganizmalara karşı savaşta en etkili yöntem mikropların bulaşmasını başından önlemektir. Hastalıklar vücuda en sık ikincil temasla bulaşır. Yani mikroorganizmaları taşıyan birinin dokunduğu kapı kolu, silgi, kalem, çanta, toplu taşıma araçlarındaki tutunma yerleri, trabzanlar, enfeksiyon riskini artırır. Yalnızca el yıkamak bile enfeksiyonların yüzde 90’ını yok edebilir. Çünkü ellere bulaşan bakteri ve virüsler ağız ya da burun yolu ile vücuda girer. Özellikle okul çağı çocuklarına el yıkama alışkanlığının kazandırılması önemlidir. Öte yandan toprak da birçok parazit ve bakteriyi barındırdığı için enfeksiyonlara davetiye çıkarır. Toprakla oynayan çocukların ellerini mutlaka yıkaması gerekir. Ayrıca tırnakların kısa kesilmesi de önemli bir önlemdir.

Sağlıklı Beslenmesine Özen Gösterin
Beslenme, vücut direncinin korunması için önemlidir. Hem evde, hem de okulda vitamin ve mineral içeriği yüksek gıdaları dengeli bir şekilde tüketmek gerekir. Örneğin: C vitamini takviyesi yerine, çocuğun ihtiyaç duyduğu vitamini taze meyve ve sebze kaynağından karşılaması doğrudur. Ayrıca çocuklar açıkta satılan gıdaların tüketilmemesi konusunda da bilinçlendirilmelidir. Vücut direncinin sağlanmasında uykunun da ayrı bir yeri vardır. Uykusuzluk çeken ya da uyku bozukluğu olan kişilerde bağışıklık sistemi daha zayıftır.

Su Tüketimine Özen Gösterin
Vücut, mikroorganizmaları atmak için terleme, balgam, ishal, kusma ve burun akıntısı gibi yöntemlerle suyu kullanır. Bu nedenle sıvı kaybının yerine konması için, hastalık esnasında su, taze sıkılmış meyve suyu, bitkisel çay ve ayran gibi sıvıların bol bol tüketilmesi gerekir.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Uzm. Dr Yücehan ALBAYRAK

Yayınlanma Tarihi: 22.06.2021
Güncelleme Tarihi: 19.04.2022

   Randevu

Bültenlerİmİze Üye Olun

Güncel Haberlerimizi ve duyurularımızı mail olarak almak istiyorsanız, mail adresinizi girerek abone olabilirsiniz.