SAğlık Rehberİ

Grip Salgını

Özel Şar Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü Uzmanı Dr. Emir ASAN, Grip Salgını hakkında bilgilendiriyor.


Solunum yolu virüsleri damlacık yolu ile yayılan halk arasında grip nezle, soğuk algınlığı olarak bilinen üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olurlar. Etken olarak İnfluenza (A, B, C), Rinovirus, Respiratuvar Sinsityal Virus (RSV), Adenovirus, Parainfluenza virus, Enterovirus ve Coronavirus (COVID dışı türlerin) aileleri bu bulaşıcı enfeksiyonlardan sorumludur.
Grip salgını ne demektir?
Hastalığa yol açan influenza virüsünün yapısı, kolaylıkla değişebilmektedir. Bu da virüsün bağışıklık sistemimizden kaçabilmesine neden olur. Her 10-30 yılda bir ortaya çıkan büyük yapısal değişiklikler ise pandemi dediğimiz, tüm dünyayı etkileyen büyük salgınlara yol açar. Ülkemizde bu günlerde artan vakalar nedeniyle çocuk acil servislerinde yoğunluk yaşanmaktadır.
Grip nasıl bulaşır? Bulaşı nasıl engelleriz?
Grip virüsü damlacık yoluyla bulaşır. Öksürüp hapşıran kişi, virüs içeren çok sayıda damlacığı etrafa yayar. Bu damlacıkların ağız, burun ya da gözlerimize ulaşması ile hastalık bulaşır. Gribin toplumda yayılmaması için, virüsün en çok saçıldığı hastalığın ilk günlerinde, okula, işe gidilmeyip evde istirahat edilmelidir. Ev halkını korumak için eller sık sık yıkanmalı, oda havalandırılmalıdır. Pandemide, geçmiş yıllarda gördüğümüz İnfluenza, Adenovirus, Enterovirus ve buna benzer üst solunum yolu enfeksiyonu yapabilecek bir takım viral virüslerin yayılımını da engelledik. Bu sene her şey serbest olunca, maskeler de çıkınca hastalık görülme riski de artmıştır. Özellikle yakınında hastalığın ağır seyretme riski olan kişiler varsa hasta kişinin maske takması yararlı olacaktır. Maske, ağız ve burunu tam kapamalı, ıslandığında değiştirilip eller yıkanmalıdır.
Gripte risk faktörleri:
Grip, tüm yaştaki bireyleri etkiler, okul devamsızlıklarına, iş kayıplarına neden olur. Ancak, özellikle gebeler, 50 yaş üstündekiler, 5 yaş altındakiler, akciğer, kalp hastalığı olanlar, böbrek, karaciğer yetmezliği olanlar, kanser, diyabet gibi hastalıklar veya ilaçlar nedeniyle bağışıklık sistemi baskılanmış hastalar, organ nakli yapılanlar ve aşırı şişman kişiler gripten daha çok etkilenirler. Bu kişilerde grip hastaneye yatışlara hatta ölümlere neden olmaktadır.
Gripten korunma:
Gribe yakalanmamak için sık el temizliği, sağlıklı beslenme, mevsime göre giyinme olmalı. Maskeleri toplu taşımada ve okullar gibi kalabalık ortamlarda takmamız lazım. Burada önemli olan yerlerden birisi okullar. Çünkü okullardan çocuklar taşıyıcı olarak eve geliyorlar.
Özellikle risk altındaki kişiler için en etkili korunma yolu aşıdır. Ekim ayında yaptırılması önerilir Aralık ayına kadar bu süre uzatılabilir.
Grip aşısı kimlere yapılmalıdır?
· Gebeler
· 6-59 ay arası çocuklar ile 50 yaş üstü yetişkinler
· Kronik hastalığı olanlar: (Astım dahil kronik akciğer hastalığı, diyabet, metabolik hastalıklar, kalp hastalığı, kronik karaciğer, kronik böbrek hastalığı, nörolojik hastalıklar)
· Bağışıklığı baskılanmış hastalar
· 6 ay-18 yaş arasında olup uzun süreli aspirin tedavisi kullananlar
· Obez kişiler (yetişkinde: Vücut kitle indeksi ≥40 olanlar)
· Sağlık çalışanları

Aşının önemli bir yan etkisi yoktur. Aşıya bağlı hafif ateş, baş ağrısı ve aşı yapılan yerde ağrı olabilir. Aşı felç yapmaz, kısırlığa yol açmaz ve gebelerde güvenle yapılabilir.

Göğüs Hastalıkları ve TB Uzmanı
Uzm. Dr Emir ASAN

Yayınlanma Tarihi: 11.03.2022

   Randevu

Bültenlerİmİze Üye Olun

Güncel Haberlerimizi ve duyurularımızı mail olarak almak istiyorsanız, mail adresinizi girerek abone olabilirsiniz.