SAğlık Rehberİ

Kıl Dönmesi Kabusunuz Olmasın

Tıp dilinde pilonidal sinüs olarak bilinen kıl dönmesi toplumda yaygın olması, günlük hayatı etkilemesi ve tekrarlayan bir sağlık problemi olması yönüyle önemini korumaktadır. Çoğunlukla kuyruk sokumunda meydana gelen kıl dönmesi ağrı, şişlik, akıntı ve akıntıya bağlı cilt enfeksiyonları, kaşıntı, yanma ve kötü koku gibi şikayetler nedeniyle genel sağlık durumunu ve sosyal yaşantıyı olumsuz etkileyen bir sağlık problemidir.

Kıl dönmesi çoğunlukla 17 - 35 yaş aralığında ve erkeklerde görülen bir hastalıktır. Hastaların genel profili; genç, esmer ve vücudundaki kıllanmanın fazla olduğu erkekler şeklinde açıklanabilir. Kıl dönmesi vücuttaki batık tüylerin deri altında büyümesiyle oluşan bir sağlık problemidir. Baştan sırttan dökülen ya da kuyruk sokumunda bulunan kılların deri altı ağ dokusuna girmesi ile cildin altında bir kesecik oluşur. Bu kesede iltihap oluşması sonucu hastada ağrı, ateş ve genel enfeksiyon bulguları ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle cerrahi müdahaleden önce bu iltihabın kurutulması için ilaç tedavisi uygulanır.

Kıl Dönmesi Hangi Bölgelerde Oluşur?
-En sık kuyruk sokumunda olmak üzere
-Koltuk altı,
-Kasık bölgesi,
-Yüz,
-Boyun gibi bölgelerde de oluşabilir. Ancak kıl dönmesi, batık, akne ve sivilce gibi diğer cilt problemleri ile karıştırılmamalıdır.

Kıl Dönmesi Riskini Artıran Faktörler
-Sürekli oturmak ve sürekli oturmayı gerektiren mesleklerde çalışmak
-Kişisel hijyenin kötü olması ve çok fazla terleme
-Aşırı kilolu olmak
-Cildin sık tahriş olması
-Vücuttaki kıl yoğunluğu fazla olan bölgelerin düzenli temizlenmemesi
-Genetik faktörler

Kıl Dönmesi Tedavisi Kıl dönmesinin kalıcı tedavisi cerrahi operasyondur. Gelişen teknoloji sayesinde kıl dönmesi ameliyatları kolay, hızlı ve işlevsel olmaktadır.

1. Primer kapama yöntemi
Cilt altı kıl kisti anestezi altında çıkarıldıktan sonra defekt dikişle kapatılarak ameliyat sonlandırılır. Hasta 1 gün hastanede yattıktan sonra taburcu edilir.

2. Açık Bırakma
Anestezi altında kist çıkarıldıktan sonra oluşan defekt dikişle kapatılmayacak kadar büyükse, dikişle daraltılarak ameliyat sonlandırılır. Hasta 1 gün hastanede kaldıktan sonra taburcu edilir.

3. Mikrosinüsektomi
Lokal anestezi altında UYGUN VAKALARDA cilt altı kisti çıkarıldıktan sonra oluşan defekt dikiş ile kapatılır. Hasta aynı gün taburcu edilir.


Genel Cerrahi Uzmanı

Opr. Dr Şaban ÇORUH

Yayınlanma Tarihi: 20.12.2021

   Randevu

Bültenlerİmİze Üye Olun

Güncel Haberlerimizi ve duyurularımızı mail olarak almak istiyorsanız, mail adresinizi girerek abone olabilirsiniz.